Het weer op Mauritius

Mauritius is een heerlijke bestemming waar veelal tropische weersomstandigheden aanwezig zijn. Het hele jaar door ligt het kwik overdag ergens tussen de 24 en 33 graden Celsius terwijl het ’s nachts zelden koeler wordt dan een graad of 15 in de koelste maanden. Gemiddeld genomen is het op Mauritius ronduit zwoel te noemen in de avond uren. Prima weersomstandigheden voor een aangename strandvakantie dus! Waar je op Mauritius wel rekening mee moet houden is het feit dat van december tot mei er kans is op tropische stormen en soms fikse regenbuien. Deze regen zorgt wel voor de fraaie groene natuur die er mede voor zorgt dat Mauritius zo aantrekkelijk is voor toeristen.

Het weer op Mauritius

Het klimaat van Mauritius

Mauritius heeft een subtropisch klimaat met sterke overeenkomsten met een tropisch moessonklimaat. Bij dit klimaattype is er sprake van veelal tropische temperaturen in combinatie met een duidelijk nattere periode: de moesson. Op Mauritius begint deze periode in december en duurt tot en met april of mei. Als je een klein beetje pech hebt dan is er een periode waarin het vooral regent en de zon zich amper laat zien. In de praktijk zijn het vooral dagen waarin zon, bewolking en (soms fikse) regenbuien elkaar afwisselen. Dit is over het algemeen ook de periode met de wat hogere temperaturen. De combinatie van hitte en neerslag zorgt voor een vrij hoge relatieve luchtvochtigheid waardoor het benauwd aan kan voelen. Op plekken waar een bries staat is het voor het gevoel al snel een stukje aangenamer.

Temperaturen

Bij het subtropische klimaat van Mauritius horen aangename temperaturen die gedurende een groot deel van het jaar ’s middags tussen de 24 en 32 graden Celsius liggen. Alleen in het binnenland, in de hoger gelegen gebieden, en in het oosten willen de maxima gemiddeld lager uitkomen. In de warmste maanden (december tot en met april) kan het tropisch heet worden met een daaraan gekoppelde hoge relatieve luchtvochtigheid. Dit geldt vooral voor het westen en het noorden. De combinatie van hoge temperaturen en vochtige lucht maken het benauwd. De minimumtemperaturen liggen gedurende het jaar zo tussen de 15 en 23 graden gemiddeld. De laagste temperaturen die gemeten worden liggen net onder de tien graden. Dit gebeurt alleen landinwaarts af en toe. Gemiddeld is het daar ruim boven de tien graden ’s nachts.

Neerslag

De gemiddelde jaarlijkse hoeveelheid neerslag bedraagt volgens het meteorologische instituut van Mauritius 2010 millimeter (langjarig gemiddelde gemeten over dertig jaar). In het zomerseizoen valt de meeste neerslag: gemiddeld 1344 millimeter. Met gemiddeld 666 millimeter regen is de winterperiode half zo droog als de zomer. De verschillen zijn niet groot genoeg om te spreken van een echt regenseizoen en een droog seizoen. Als je kijkt naar de verdeling van de neerslag op het eiland dan zijn het centrale deel (het binnenland) en het oosten het natste. Het noorden is duidelijk wat droger en het westen is de meest droge regio van het eiland. De meeste neerslag valt in de periode januari tot en met maart. Dit is de meteorologische zomer in Mauritius. De droogste maanden zijn een beetje afhankelijk van de plek op het eiland. Over het algemeen is oktober de droogste maand.

Neerslag

Zonneschijn

De zon laat zich gemiddeld ongeveer 6,5 tot 8 uur per dag zien. Ook hier geldt dat het per plek op het eiland verschilt hoe vaak je de zon te zien krijgt. Als je naar de statistieken kijkt dan zie je dat het zuiden en jet oosten iets minder zonnig zijn en het westen en het noorden iets zonniger. Wat opvallend is, is dat het aantal uren zon vrij gelijkmatig over het jaar verspreid is. Tijdens de nattere maanden zie je de zon ongeveer net zoveel. Dat komt ook omdat het dan langer daglicht is. In het absolute aantal uren is het net zo zonnig als de rest van het jaar, maar relatief gezien is het iets somberder.

Orkanen

Mauritius ligt in een gebied waar tropische stormen en zelfs orkanen voor kunnen komen. De kans op tropische stormen is vooral aanwezig vanaf december tot en met mei. Dit is de periode waarin het water van de Indische Oceaan warm genoeg wordt om als voedingsbron te dienen voor diepe tropische depressies. Ieder jaar komen er wel tropische stormen voor op Mauritius. De kans dat er echter sprake is van een storm met orkaankracht is veel kleiner. Gemiddeld krijgt Mauritius eens in de tien tot twintig jaar te maken met een orkaan. De kans dat er wateroverlast is door een orkaan die niet over Mauritius raast maar wel redelijk dicht in de buurt komt is iets groter. In alle gevallen heb je als toerist niet zoveel te vrezen. Men kan een orkaan bijtijds voorspellen en indien nodig maatregelen nemen.

Een wolkje aan de lucht

Op Mauritius schijnt gemiddeld 7 tot 8 uur per dag de zon. Dat is het aantal uren dat de zonnestralen ongehinderd door wolken Mauritius weten te bereiken. In de praktijk is er vaak sprake van wat bewolking in de atmosfeer. Soms een enkel wolkje, soms wat meer. Dankzij de wolken krijgt de lucht contrast wat mooi is voor de foto’s. De lucht lijkt blauwer door het contrast met de wolken. Het zorgt ook voor betoverend mooie zonsondergangen op Mauritius. Ook de zonsopkomst is de moeite waard, maar minder spectaculair dan de zonsondergang.

een wolkje aan de lucht

Weersvoorspellingen voor Mauritius

Wie via Nederlandse of internationale sites naar de weersverwachtingen voor Mauritius kijkt die zal zelden een juiste voorspelling te zien krijgen. Dat is ten eerste omdat het weer op Mauritius vrij onvoorspelbaar is. Zo hadden we een keer de verwachting dat het op een bepaalde dag honderd procent zeker zo gaan regenen. We hebben die dag geen druppel gezien, terwijl de voorspelling toch duidelijk was voor de locatie op het eiland waar wij ons toen bevonden. Een tweede factor die een belangrijke rol speelt in de onjuiste weergave van de weersverwachting is het feit dat het relatief kleine eiland vrij grote verschillen in weerbeeld op een zelfde moment kan kennen. Zo is het mogelijk dat je op het Centraal Plateau een overwegend regenachtige dag hebt bij temperaturen van nog geen twintig graden terwijl het in Port Louis de hele dag zo goed als zonnig is terwijl het daar 30 graden Celsius is. Kijk je op zo’n dag in de weer-app van je telefoon dan zie je dat er 25 of 26 graden voorspeld wordt en buien. Het lijkt er dan dus op dat er vooral een gemiddelde van het eiland genomen wordt, terwijl die situatie voor de meeste plekken op Mauritius dan niet geldt.

Voor de meest accurate voorspelling van het weer kijk je op de site van de meteorologische dienst van Mauritius. Ze geven zelfs aan hoe betrouwbaar hun voorspelling voor een bepaalde dag is, hoe ruig de zee is en op welke plekken van het eiland er regen of buien verwacht worden. Accuratere verwachtingen dan dit ga je nergens vinden. En dan nog merk je dat ze er soms compleet naast zitten. Zo hebben we het meegemaakt dat er al dagenlang voorspeld werd dat de laatste dag van een trip van ons naar Mauritius stralend weer zou worden. Het was dan ook heel frustrerend om ’s morgens wakker te worden met een vrijwel bewolkte lucht en de zon pas weer te zien vlak voordat we aan het einde van de dag naar de luchthaven gingen.