Mauritius bezienswaardigheden en excursies

We kunnen het ons wel voorstellen dat het aanlokkelijk is om de hele dag op het strand of aan het zwembad te verblijven als je een vakantie op Mauritius viert. Het nadeel is dat je het eiland zelf dan echter niet leert kennen. Er is voldoende te zien en te doen op het eiland en natuurlijk ook op en in het water rondom Mauritius. Kom daarom vooral uit je luie strandstoel en ontdek de bezienswaardigheden van Mauritius of wees eens lekker actief tijdens je vakantie.
Je kunt op eigen houtje de diverse bezienswaardigheden bezoeken, bijvoorbeeld met een huurauto, per taxi of met de bus. Je kunt ook verschillende excursies boeken via de host(ess) van je reisorganisatie, via je accommodatie of via verschillende hierin gespecialiseerde bedrijven.

Op deze pagina zie je een overzicht van de uiteenlopende excursies en bezienswaardigheden op het eiland Mauritius.

Regel je tours

Dankzij gespecialiseerde bedrijven zoals GetYourGuide kun je entreetickets, tours en activiteiten op Mauritius bekijken en reserveren. Zo ben jij zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie op Mauritius.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
📷 unieke ervaringen op Mauritius
💳 te reserveren zonder creditcard

activiteiten en tours op Mauritius via GetYourGuide

Stranden

Als Mauritius ergens om bekend staat, is dit toch wel de mooie stranden. Het eiland Mauritius heeft meerdere stranden waar je uit kunt kiezen. Eén van de mooiste stranden is Trou d’Argent Beach. Dit strand ligt op het eiland Rodrigues en is pas na een flinke wandeling bereikbaar. Meer bekende stranden van Mauritius zijn: Ile aux Cerfs in het oosten op een eilandje. Flic en Flac Beach in het westen, waar je fantastische strandwandelingen kunt maken. Mont Choisy Beach in noordwesten is een geweldig strand waar je met het hele gezin naartoe kunt. Het strand loopt gelijkmatig af, je kunt er verschillende eettenten bezoeken en het is een perfecte snorkel bestemming. En zo lijkt elk strand zijn specialiteiten te hebben. Andere keuzes die je kunt maken zijn: Kitesurf Beach Anse la Raie, Bain Boeuf Public Beach, Blue Bay Beach, La Cambuse Beach, Pereybere Beach, La Cambuse Public Beach en La Plage Coden.

Stranden

Ganga Talao

Het prachtige Ganga Talao is een kratermeer in het centrale deel van Mauritius. Onder de Hindoeïstische bevolking geldt dit als de meest heilige plek van het eiland Mauritius. Aan de rand van het meer is dan ook een tempel te bezoeken die is gewijd aan verschillende goden, waaronder Shiva. Veel pelgrims bezoeken dit deel van het eiland tijdens hun religieuze tochten die ze op blote voeten afleggen. Aan de ingang van Ganga Talao wordt je welkom geheten door een meer dan dertig meter hoog beeld van Shiva.

Ganga Talao

Les 7 Cascades

Een vertaling vertelt ons dat ‘Les 7 Cascades’ de zeven watervallen betekent. Deze Les 7 Cascades, die ook wel bekend staan als de Tamarind Falls, bevinden zich in het zuidwesten van Mauritius in het district Plaines Wilhems. Het gebied is bereikbaar via een flinke wandeling, waarbij soms ruige stukken overbrugt dienen te worden. Goede schoenen zijn dan ook erg belangrijk. De wandeling naar Les 7 Cascades begint vaak vanuit het dorpje Henrietta. Wie het aandurft kan zelfs tot op de top van de Tamarind Falls komen. Het uitzicht is alle moeite dubbel en dwars waard. Het verdient een aanbeveling om de wandeling naar Les 7 Cascades met een gids af te leggen.

Seven Coloured Earths

In het River Noir district in het zuidwesten van Mauritius, wordt het dorpje Chamarel graag bezocht. De meeste bezoekers komen voor de prachtige natuur en mooie uitkijkpunten. Het heuvelachtige gebied wordt dankbaar gebruikt voor het verbouwen van koffie, ananas en suiker. Het meest staat Chamarel echter bekend om de zevenkleurige heuvels. De heuvels zijn eigenlijk een soort versteende zandduinen die zich in de meest prachtige kleuren tonen aan de bezoekers. Het zand bestaat voor een deel uit vulkanisch gesteente en de kleur wordt verkregen door een vermenging van aarde met ijzer en aluminium zoals die in de aardkorst voorkomen. De regen zorgt dat de kleuren op magische wijze met elkaar vermengd raken.

Seven Coloured Earths

Blue Penny Museum

In de plaats Port Louis heb je de mogelijkheid om het Blue Penny Museum te bezoeken. Dit museum is geheel gewijd aan de kunst en de geschiedenis van en over Mauritius. In het jaar 2001 werden de deuren van het Blue Penny Museum in Port Louis geopend. De hoge kwaliteit van kunstwerken alsmede de diepgaande informatie over de geschiedenis van het land maken dat dit museum eigenlijk door iedereen bezocht dient te worden. Het tragische liefdesverhaal over Paul en Virginie zorgt tot slot voor mooie herinneringen aan het altijd prachtige Mauritius. Het verhaal over deze twee kinderen is afkomstig uit het wereldberoemde boek van Jacques-Henri Bernardin de Saint-Pierre.

Voor filatelisten zijn een tweetal postzegels in het museum dé reden om het Blue Penny Museum te bezoeken: de Rode Mauritius en de Blauwe Mauritius. Deze twee postzegels behoren tot de duurste postzegels ter wereld. Van de blauwe Two Pence postzegel bestaan maar 4 ongebruikte exemplaren ter wereld en de rood-oranje 1 pence versie is nog zeldzamer: hiervan bestaan er nog maar twee, waarvan er dus eentje in dit museum te bewonderen is. Kenmerkend aan deze postzegels is de drukfout: er staat ‘POST OFFICE’ in plaats van ‘POST PAID’ op. De originele postzegels zijn maar tien minuten per uur te zien. De rest van de tijd zie je een set replica’s die er direct naast staan. Dit is om de postzegels te beschermen tegen teveel blootstelling aan licht.

Château de Labourdonnais

In het noorden van Mauritius, op nog geen half uurtje rijden van Port Louis, bevindt zich het prachtig landhuis Château de Labourdonnais. Het landgoed waarop Château de Labourdonnais te bezoeken is, werd opgericht door Christian Wiehe in de twee helft van de achttiende eeuw. De vele hectare grond werd destijds verbouwd voor de suikerriet die gebruik werd om rum van te maken. Tegenwoordig is Château de Labourdonnais een culturele bezienswaardigheid die vele bezoekers naar het plaatsje Mapou trekt.

Het landhuis is authentiek ingericht met achttiende en negentiende eeuwse meubels en accessoires die je een goed beeld van destijds geven. In sommige ruimtes zijn zelfs geluiden van kinderen te horen, die de beleving nog meer compleet maken. Het landgoed bij Château de Labourdonnais is eveneens een bezienswaardigheid. De tuin heeft allerlei vruchten en vanille plantages die gebruikt worden in de al daar te koop aangeboden jam, snoep en verse sappen. Daarnaast kunnen bezoekers terecht in de distilleerderij, rum proeven aan de bar of een maaltijd nuttigen in het sfeervolle restaurant.

Château de Labourdonnais

L'Aventure du Sucre

Sinds 1998 is de voormalige suikerfabriek L’Aventure du Sucre ingericht als museum. Dit suiker producerende bedrijf in Pamplemousses heeft daarmee een lange geschiedenis samengebundeld en presenteert dit nu op geheel eigen wijze aan het publiek. Bezoekers krijgen een inkijkje in het leven op en rondom de suikerrietplantage, waarbij de slavernij bijvoorbeeld zeker een belangrijk onderdeel is. Daarnaast worden ook de productieprocessen, transport, export en economische belangen belicht. Voor kinderen is er een speciale rondleiding, waarbij ze middels verhalen, een speurtocht en proeverijen betrokken worden in de geschiedenis. In het restaurant van L’Aventure du Sucre kun je onder het genot van een hapje en drankje lekker bijkomen en genieten van de wijdse uitzichten op de natuur.

L'Aventure du Sucre

Casela World of Adventures

Het avonturistische park Casela World of Adventures, is vooral voor kinderen erg leuk. Volwassenen kunnen er natuurlijk ook veel plezier beleven. Zo kun je er verschillende dieren bewonderen, waaronder de flamingo’s, nijlpaarden, giraffen en tijgers, spelen in de speeltuin of een film kijken in het 4D theater. Maar ook avonturen beleven op een quad, een Segway, op de rug van een kameel of middels een zipline afglijden over rivieren, boomtoppen en bergen behoren in Casela World of Adventures tot de mogelijkheden.

Casela World of Adventures

La Route du Thé

De naam zegt het al, La Route du Thé is een tocht door de theeplantages van Mauritius. Deze gestrekte theevlaktes bevinden zich in het zuiden van Mauritius, ten oosten van Black River Gorges National Park. Plaatsen als Le Domaine de Bois Cheri, Le Domaine des Aubineaux en Le Domaine de Saint-Aubin geven alle geheimen rondom het thee proces prijs. Een proeverij is een belangrijk onderdeel van je bezoek. Bezoekers kunnen er zelfs een gastronomisch uitje van maken, aangezien er bijzonder aangename mogelijkheden zich voordoen op La Route du Thé.

La Route du Thé

Ile aux Cerfs

Rond het hoofdeiland van Mauritius liggen er ook nog allerlei kleinere eilandjes, waarvan sommige zeer de moeite waard zijn om te bezoeken. Hotels en excursiebedrijven bieden vaak dagexcursies aan waarbij je met een zeilboot, catamaran of ander soort boot op pad gaat. Dit zijn excursies waarbij je gaat snorkelen en zwemmen op de mooiste plekken rond Mauritius. Daarnaast zit er vrijwel altijd een bezoek aan één of meerdere eilandjes inbegrepen, waarbij het in het oosten gelegen Ile aux Cerfs het populairste is. De meeste boottrips vertrekken daarom vanuit Trou D’eau Douce.

Ile aux Cerfs was jarenlang één van de best bewaarde geheimen van Mauritius. Het paradijselijke eiland heeft een grootte van ongeveer honderd hectare en is omringd met fraaie zandstranden en een felblauwe zee. Door de dagexcursies is het inmiddels wel erg druk geworden op Ile aux Cerfs, vooral in het weekeinde als ook de locals vrij hebben. Voor wat meer rust loop je naar de zuidkant van het eiland. Langs de kronkelige kustlijn is dat ongeveer 2,5 tot 3 kilometer wandelen. Dat verklaart meteen waarom het er zo rustig is. Aan de noordkant van Ile aux Cerfs liggen twee restaurants waar je wat kunt eten en drinken. Om 17 uur moeten alle boten en mensen het eiland weer verlaten hebben. Het is een onbewoond eiland.

Trou aux Cerfs

Aan de rand van het stadje Curpipe ligt de vulkaankrater Trou aux Cerfs. Deze vulkaankrater heeft een diameter van ongeveer 300 tot 350 meter en een diepte van ongeveer 80 meter. De krater is minder dan twee miljoen jaar geleden ontstaan tijdens de tweede fase van de vulkanische activiteit waaruit Mauritius ontstaan is. De krater zelf is eigenlijk amper toegankelijk. Wel kun je vanaf een uitzichtpunt de krater inkijken. Wie een zicht op vulkanisch gesteente verwacht die zal teleurgesteld zijn. De krater is helemaal begroeid. In de bodem van de krater staat vaak een laag water. Het kost overigens geen entreegeld om Trou aux Cerfs te bewonderen.

Trou aux Cerfs

La Vanille Nature Park

Van oorsprong was La Vanille Nature Park een broedtuin voor krokodillen en reuzenschildpadden, maar in de loop der jaren is La Vanille uitgegroeid tot een complete dierentuin. Wat betreft grootte moet je niet denken aan proporties die te vergelijken zijn met Blijdorp, maar het is voor locals en toeristen een goede manier om onder andere kennis te maken met dieren die van oorsprong onder andere op Mauritius, Madagaskar en de Seychellen leven. Natuurlijk spelen krokodillen en reuzenschildpadden nog steeds een grote rol in deze dierentuin die in het zuiden van Mauritius te vinden is. Tussen de tropische beplanting leven ook onder andere vleermuizen, apen, gekko’s en ringstaartmaki’s. Deze laatste dierensoort is een halfaap die alleen op Madagaskar en omringende eilanden voorkomt. Hun speelse gedrag maakt het voor bezoekers erg aantrekkelijk om naar ze te kijken. Bijna alle dieren zijn gekooid, maar de Seychellenreuzenschildpadden lopen op een terrein waar de bezoekers ook overheen kan lopen. Ze gaan massaal met deze grote schildpadden op de foto. Helaas vinden bezoekers het ook nodig om de dieren aan te raken of er zelfs hun kind op te zetten om een ritje op de rug van een schildpad te maken. Dat is niet de bedoeling.

La Vanille natuurpark is met de bus niet bereikbaar. De taxi, een huurauto of een georganiseerde excursie zijn de opties om er te komen.

La Vanille Nature Park

Spa

Mauritius telt tientallen luxe tot zeer luxe hotelresorts die vrijwel allemaal uitgerust zijn met een uitstekende spa. Dit is natuurlijk het kersje op de taart als je naar Mauritius gekomen bent om te ontspannen. Ga de sauna in, neem een schoonheidsbehandeling of onderga een heerlijke massage. Op veel plekken kun je ook een zogenaamde ‘couples massage’ boeken. De prijzen kunnen vrij hoog liggen voor de behandelingen. Er zijn vaak ook wel speciale aanbiedingen te boeken. Vraag er zeker naar bij de receptie.

spa

Waterval van Chamaral

Mauritius telt meerdere watervallen. De drukstbezochte waterval is die van Chamaral. Dat deze zo druk bezocht wordt heeft drie redenen. Ten eerste kom je hier vanzelf langs als je toegang betaald hebt om de Seven Coloured Earths te gaan bewonderen. Ten tweede behoort de Chamaral waterval tot de hoogste watervallen van Mauritius. Het water klettert maar liefst 83 meter naar beneden. Ten derde zijn de watervallen gemakkelijk te bezoeken. Vanaf de parkeerplaats is het enkele tientallen meters lopen over vlak terrein om het eerste uitzichtpunt te bereiken. Loop je via de eenvoudig toegankelijke trap nog een stukje omhoog dan heb je een nog beter uitzichtpunt. Daar is het vaak ook iets rustiger.

Waterval van Chamaral

Le Morne Brabant

De meest kenmerkende berg van Mauritius is Le Morne Brabant. De naam klinkt ons Nederlanders bekend in de oren, want (Noord-)Brabant is een Nederlandse provincie. De naam dankt het schiereiland met de gelijk genaamde berg aan het feit dat in 1783 het VOC-ship Brabant hier op de klippen liep. Le Morne Brabant staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en was ongeveer twee eeuwen geleden een schuilplaats voor slaven. Zij leefden hier in grotten en op de top van de lastig toegankelijke berg.

Rondom de berg liggen mooie stranden die geheel voldoen aan het droombeeld dat mensen van Mauritius hebben. Het mooiste is echter om Le Morne Brabant te beklimmen. Het hoogste deel van de berg mag je alleen maar met geautoriseerde gidsen beklimmen. Wandelend duurt de tocht ongeveer 3,5 uur en is vrij avontuurlijk te noemen. Als je echter eenmaal boven bent word je beloond met het allermooiste uitzicht van Mauritius. Je kijkt dan uit op de lagune die rondom het schiereiland ligt.

Le Morne Brabant is duidelijk te herkennen op deze foto in vogelvlucht

Port Louis

De hoofdstad van Mauritius leent zich prima voor een dagje (of dagdeel) uit. Als je geen zin hebt in een dag aan het strand of zwembad en vooral iets van de lokale cultuur mee wilt krijgen dan is Port Louis zeker een goede optie. Hier begeef je je wat meer in de leefwereld van de locals, met op doordeweekse dagen de drukte die daar ook bij hoort. Je komt dan in een totaal andere wereld terecht dan wanneer je met je cocktail aan het strand ligt.

De meeste bezienswaardigheden van Port Louis liggen op loopafstand van elkaar. Als je met de auto bent dan kun je die het beste parkeren op de (betaalde) parking van Le Caudan Waterfront. Je bent dan meteen op de juiste plek om te winkelen en te eten. Bij Le Caudan zitten een groot aantal winkels en eetgelegenheden. Ook kun je hier geld opnemen via de geldautomaten. Bij Le Caudan zit ook het Blue Penny Museum, een bioscoop en een casino. Andere bezienswaardigheden in de stad die de moeite waard zijn, zijn de centrale markt, de Jummah Moskee, de Kwam Tee Pagoda, de citadel Fort Adelaide (wel een stukje naar boven lopen) en de must-see is Aapravasi Ghat. Dit complex staat op de Werelderfgoedlijst omdat Mauritius de eerste plek was waar men begon te experimenteren met het vervangen van slaven door contractarbeiders. Aapravasi Ghat was een aankomst- en distributiecentrum voor deze nieuwe arbeiders. Het kleine maar interessante museum vertelt op duidelijke wijze het hele verhaal.

Uitgebreide info lees je op www.steden.net/mauritius/port-louis/

Port Louis

Sir Seewoosagur Ramgoolam Botanical Garden

Sinds de oprichting in achttiende eeuw is de SSR Botanical Garden van Mauritius een begrip. De eerste oprichter, Pierre Poivre, ontwierp de botanische tuin in het district Pamplemousses en vulde het met geïmporteerde bomen, struiken en planten uit allerlei regionen. Het werd destijds de Royal Botanic Garden genoemd. De huidige naam werd pas in 1988 verkregen. Het is terug te leiden naar de eerste premier van Mauritius. Inmiddels bestaat de Sir Seewoosagur Ramgoolam Botanical Garden uit ruim drie-en-dertig hectare. Hierin kun je genieten van enorme waterlelies, suikerriet, palmbomen, verschillende vruchtenbomen, medicinale planten, vogels, schildpadden, herten en heel veel bloemen.

Sir Seewoosagur Ramgoolam Botanical Garden