Handig om te weten

Goed voorbereid op vakantie gaan is belangrijk voor een geslaagde vakantie. Daarom hebben we praktische reisinformatie en tips voor Mauritius op één pagina verzameld. Mocht de informatie op deze pagina om de één of andere reden niet (helemaal) correct zijn volgens u, laat het dan weten via e-mail. We streven er uiteraard naar om de info op deze pagina altijd zo up-to-date mogelijk te houden. Soms is er sprake van lokale afwijkingen.

Uitgebreide reisinformatie over Mauritius vind je terug op de veelal Engelstalige Mauritius sites die je op het internet vindt. Een goede reisgids over Mauritius of één van de vakantiebestemmingen in Mauritius kan je vaak nog goede aanvullende informatie bieden. Let wel op dat de info actueel is. Informatie kan redelijk snel achterhaald of inaccuraat zijn. Als je over bepaalde zaken zekerheid wilt hebben kun je het beste vooraf contact opnemen met je accommodatie ter plaatse of je lokale reisagent.

Let op: coronaregels voor Mauritius

De COVID-19-pandemie kan ervoor zorgen dat je voor het reizen naar Mauritius en tijdens je vakantie in Mauritius te maken krijgt met een aantal coronamaatregelen waar je rekening mee moet houden. Ook kunnen er inreisbeperkingen gelden.

✅  Bekijk de actuele coronamaatregelen voor Mauritius

Wil je 100% zekerheid, kijk dan voor de zekerheid ook op de site van de Rijksoverheid en controleer de meest actuele voorwaarden bij je reisorganisatie en/of luchtvaartmaatschappij.

Regel je reis naar Mauritius

Wil je een reis naar Mauritius boeken? Wij hebben het je gemakkelijk gemaakt. Reisaanbieders, autoverhuurders, luchtvaartmaatschappijen die naar Mauritius vliegen… alles wat je nodig hebt om jouw vakantie naar Mauritius te boeken op één pagina.
Regel in een paar kliks jouw vakantie naar Mauritius.

✅ betrouwbare bedrijven
✅ gemakkelijk online te regelen
✅ kortingen worden direct verwerkt

Regel je reis naar Mauritius

Creditcards

Over het algemeen kun je met je creditcard op vrij veel plekken terecht om te betalen. Bij hotels en autoverhuurders heb je zelfs meestal een creditcard nodig om borg te kunnen staan. Bij redelijk wat restaurants, attracties, tankstations en de grotere winkels kun je ook met creditcard betalen. Visa wordt het vaakst geaccepteerd en ook MasterCard wordt vrij vaak aanvaard als betaalmiddel. American Express is wat minder ingeburgerd op Mauritius.

Documenten

Als houder van een Nederlands of Belgisch paspoort heb je geen visum nodig om als toerist naar Mauritius te reizen. Wel heb je een geldig paspoort nodig. Een Europese ID-kaart is niet voldoende. Je paspoort moet tenminste geldig zijn tot en met het moment dat je Mauritius weer verlaat. Bij de immigratiedienst moet je een ingevuld formulier inleveren waarop allerlei info staat zoals je verblijfadres op Mauritius, je paspoortgegevens en je adresgegevens van thuis. Deze formulieren worden in het vliegtuig al uitgedeeld, zodat je die tijdens je vlucht al in kunt vullen. Het is daarom handig als je een pen in je handbagage hebt.

Documenten

Elektriciteit

Het stroomnetwerk is vergelijkbaar met dat van Nederland: 220 volt wisselstroom. Op Mauritius worden verder dezelfde stopcontacten als in Nederland gebruikt. Soms kom je ook nog de Engelse driepins stopcontacten tegen. In dat geval heb je een adapter of wereldstekker nodig.

Excursies en tours regelen

Dankzij gespecialiseerde bedrijven zoals GetYourGuide kun je entreetickets, tours en activiteiten op Mauritius bekijken en reserveren. Zo ben jij zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie op Mauritius.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
📷 unieke ervaringen op Mauritius
💳 te reserveren zonder creditcard

activiteiten en tours op Mauritius via GetYourGuide

Feestdagen

Mauritius kent verschillende feestdagen. Sommige zijn religieus van karakter; andere feesten en feestdagen kennen een andere oorsprong. Een aantal feesten en feestdagen worden door een deel van de bevolking gevierd en zijn daarom geen algehele officiële feestdagen. Toch kan er op zulke dagen sprake zijn van aangepaste openingstijden, wegafsluitingen vanwege evenementen of andere elementen die een bezoek aan Mauritius kunnen beïnvloeden.

Dit zijn de belangrijkste feesten, feestdagen en gedenkdagen op Mauritius:

1 en 2 januari – Nieuwjaarsdag (ook 2 januari geldt als een officiële feestdag)
1 februari – Afschaffing van de Slavernij
12 maart – Nationale Dag
maart of april – Goede Vrijdag
maart of april – Pasen
1 mei – Dag van de Arbeid
5 mei – Internationale Dag van de Francofonie
15 augustus – Maria Hemelvaart
1 november – Allerheiligen
2 november – Aankomst van contractarbeiders
8 december – Onbevlekte Ontvangenis
25 december – Kerstmis

Andere feesten die door delen van de bevolking gevierd worden:
Thaipoosam Cavadee (wisselende data in januari en februari)
Chinees Nieuwjaar (wisselende data in januari en februari)
Maha Shivaratri (wisselende data in februari en maart)
Ougadi (wisselende data in maart)
Ganesh Charturti (wisselende data in augustus en september)
Divali (wisselende data in oktober en november)

Fooien

Hoewel fooien niet verplicht zijn op Mauritius, wordt er wel op gerekend door personeel dat werkzaam is in de horeca, in hotels, als gids of als (taxi)chauffeur. Rond bij een taxichauffeur naar boven af. Een gids geef je een fooi die je zelf voldoende acht en voor een kamermeisje (of -jongen) laat je 25-50 roepies per dag achter. In restaurants is het netjes om pakweg tien procent over de eindrekening als fooi achter te laten. Op sommige plekken schuwt men er niet voor om toeristen erop te wijzen dat ‘service not included’ is. Een duidelijke hint dat men vindt dat een fooi op z’n plaats is.

fooien op Mauritius

Geld

In Mauritius betaal je met de Mauritiaanse roepie (rupee). Deze munteenheid wordt aangeduid met de letters MUR of ₨. Amerikaanse dollars en onze eigen euro’s zijn geen wettig betaalmiddel op Mauritius. Je hebt muntgeld van 1, 5, 10 en 20 roepie. Ook munten van 0,5 roepie bestaan nog, maar deze zul je niet zoveel tegenkomen. Papiergeld is er in coupures van 25, 50, 100, 200, 500, 1000 en 2000 roepie.

De gemiddelde wisselkoers tussen de euro en de Mauritiaanse roepie ligt rond de 40 roepie voor 1 euro. De koers is gunstiger als je geld opneemt uit een geldautomaat of als je met een creditcard betaalt. Bij het omwisselen van contant geld krijg je soms een veel ongunstigere wisselkoers en/of je moet provisie betalen. Aan het geld opnemen uit een geldautomaat zijn overigens ook kosten verbonden. Het voordeligste is om grotere sommen tegelijkertijd op te nemen. In verhouding betaal je dan vaak de laagste kosten.

Mauritiaanse roepie (rupee)

Geldautomaten

Op Mauritius vind je op verschillende plekken geldautomaten waar je geld op kunt nemen. Deze ATM’s zijn niet gelijkmatig over het eiland verspreid. De meeste geldautomaten staan in Port Louis. Soms staan er daar wel drie of vier naast elkaar. Sta er echter niet van te kijken als het er druk is en het je wel een minuut of tien kost vooraleer je aan de beurt bent. Zorg er wel voor dat je pas geschikt is om buiten Europa geld op te nemen. De daglimiet ligt vaak ook niet al te hoog. Je kunt waarschijnlijk niet ineens 20.000 MRS tegelijk opnemen. Als je geld opneemt dan krijg je vaak ook direct de tegenkoers in euro’s te zien. Je kunt er voor kiezen om direct in euro’s af te laten boeken of je eigen bank om laten rekenen bij het afboeken.

Geld wisselen

Je kunt in plaats van geld opnemen via een geldautomaat er ook voor kiezen om geld te wisselen. Er zijn verschillende banken en wisselkantoortjes waar je dit kunt doen. De hotels bieden je ook graag deze service. Heel graag zelfs, want de koers is vaak 10 tot soms wel 20 procent ongunstiger dan wanneer je via een geldautomaat geld op zou nemen. Als het om kleine hoeveelheden gaat is het niet zo erg, maar anders kunnen de kosten door koersverlies aardig oplopen.

Als je alvast wat contant geld op zak wilt hebben op het moment dat je op Mauritius arriveert dan kun je in Nederland alvast wat roepies bestellen. Bij GWK Travelex kun je eenvoudig online roepies bestellen zonder dat er provisie berekend wordt.

Bestel roepies bij GWK Travelex

Internet

Je hebt twee opties om online te gaan op Mauritius: via het mobiele netwerk (vrij prijzig) of via Wi-Fi (vaak gratis). Vaak heb je wel een wachtwoord van het hotel of restaurant nodig om vai het wifi-netwerk online te kunnen gaan. Mocht je eventjes geen wifi ter beschikking hebben en wel persé online willen gaan, houd er dan rekening mee dat internetten via het mobiele netwerk meestal niet goedkoop is. Verschillende providers bieden speciale pakketten aan waarbij je tegen een voordeeltarief een dag of week online kunt met een bepaald aantal MB’s aan data. Buiten dat pakket betaal je wel ineens veel meer. Wees dus zuinig met je dataverkeer.

gratis internet via wifi

Kleding en schoeisel

Als je naar Mauritius reist dan is het handig te weten welke kleding en schoenen niet mogen ontbreken in je reisbagage. Natuurlijk neem je flipflops mee voor het strand en het zwembad. Daarnaast is het handig om comfortabele schoenen te dragen in het vliegtuig en tijdens uitjes op Mauritius. Ga je wandelingen maken? Neem dan zeker een paar goede wandelschoenen mee. Als je bijvoorbeeld de watervallen achter Maison Eureka op gaat zoeken dan zouden we al niet adviseren om dat op een paar slippers te doen. Een paar nettere schoenen voor het diner ’s avonds is ook handig.

Wat betreft kleding mag natuurlijk de badkleding niet ontbreken. Niemand gaat naar Mauritius zonder een bezoek aan het strand, de zee of het zwembad. Verder is comfortabele (liefst katoenen) kleding aan te raden. Je bent op vakantie, dus houd het lekker informeel. Voor het restaurantbezoek in de avonduren is een lange broek voor de heren aan te raden (sommige hotels verplichten dit) en de dames kunnen hun zomerse jurkjes inpakken. Waar je wat betreft het weer rekening mee moet houden is dat het landinwaarts, zeker op de hoger gelegen delen, vaak koeler is. Iets warmers meenemen is daarom zeker aan te raden, bijvoorbeeld een vest of sweater. Ga je de natuur in, houd dan ook rekening met de kans op (soms flinke) regen. Een waterdichte en ademende jas is dan wel net zo handig.

Wie religieuze plekken zoals tempels en moskeeën gaat bezoeken die moet zich bedekt genoeg bekleden. Dat betekent dat in ieder geval de schouders bedekt moeten zijn en bij voorkeur de knieën ook. Voordat je moskeeën of Hindoestaanse tempels betreedt moet je je schoenen uitdoen.

Badkleding is bedoeld voor op het strand of aan het zwembad. Zodra je het strand verlaat is het de bedoeling dat je wat bedekter gekleed bent. Dat betekent dat je in ieder geval een T-shirt aantrekt en iets van een (korte) broek of rokje aan hebt. In je ontblote bovenlijf door de straten lopen wordt als ongepast gezien.

Kraanwater

Het leidingwater is goed te drinken op Mauritius. Er zijn geen gezondheidsredenen om het water uit de kraan te vermijden. Toch adviseren de hotels vaak om mineraalwater uit flessen te drinken. Dat is vooral vanwege het vrij hoge chloorgehalte in het drinkwater van Mauritius. Dat geeft een bijsmaak.

Kraanwater

Maten en gewichten

Mauritius gebruikt het metrieke stelsel. Dus meters, grammen en graden Celsius. Omrekenen is voor Nederlanders en Belgen dus niet nodig.

Openingstijden

In Port Louis is het doordeweeks een drukte van jewelste en ook op zaterdagochtend valt er nog van alles te beleven, maar vanaf het middaguur wordt het dan snel rustiger in de stad omdat de meeste winkels en musea hun deuren dan sluiten. Op zondag is bijna alles in Port Louis gesloten, met uitzondering van het ook op zondag levendige Le Caudan Waterfront waar je dan nog volop kunt winkelen en eten. Ook de centrale markt is op zondag open. Op toeristische plekken zijn de openingstijden van winkels veelal aangepast aan het ritme van de toeristen. Daarom zijn deze vaak zeven dagen per week geopend.



Reisapotheek

Omdat je niet op iedere hoek van het eiland medicijnen kunt kopen is het handig om een bescheiden reisapotheek mee te nemen. Denk hierbij aan pleisters, wonddesinfectiemiddel, steriele gazen en tape, watten, middel tegen reisziekte, middel tegen diarree, O.R.S., neusspray, een schaar en een pincet. Denk er ook aan om een anti-muggenmiddel met DEET mee te nemen tegen de muggen die vooral vanaf zonsondergang actief kunnen zijn. Neem voldoende medicijnen mee die je op doktersvoorschrift moet slikken en vergeet niet om ook een medicijnpaspoort (gratis te halen bij je apotheek) mee te nemen. Voor medicijnen waar opiaten in zitten zoals bepaalde zware pijnstillers, slaapmiddelen en ADHD-medicijnen moet je checken of je deze mee mag nemen of niet. Als dat wel mag zul je wel ruim van tevoren een Engelstalige medische verklaring mee moeten nemen. Dit is een officiële verklaring die door je (huis-)arts ondertekend is en die onder het Apostilleverdrag valt.

Telefoneren

De dekking van het mobiele netwerk is opvallend goed op Mauritius, zelfs in de wat dunner bevolkte gebieden. Dat komt vooral omdat de lokale bevolking veelvuldig mobiel belt. Vaste telefoonlijnen zijn minder populair dan het mobieltje. Kijk voor je met je mobiele telefoon gaat bellen goed wat de kosten zijn bij jouw provider. Vanwege de roamingtoeslag kunnen die kosten aardig oplopen. Sommige providers hebben gunstige pakketten met belminuten tegen een voordeliger tarief. Kijk ook of het interessant is voor je om een lokale SIM-kaart te kopen.

Telefoneren

Taal

De officiële taal op Mauritius is Engels. Dat komt omdat het land tot 1968 een Britse kolonie was. Je merkt dat in de media er vrij veel Frans gebruikt wordt en ook op straat kun je nog Frans horen en spreken. De locals spreken onderling vooral Mauritiaans Creools. Dat het hier ooit Nederlands is geweest merk je in geen enkele manier meer in de taal. Met Nederlands kun je nergens terecht.

Tijdsverschil

Mauritius ligt in de tijdzone UTC +4. Ondanks de grote afstand tot Nederland is er amper sprake van tijdsverschil. Een vakantie op Mauritius zal dan ook amper tot een jetlag leiden. Op Mauritius doet men niet aan zomertijd en wintertijd.

Tijdens onze zomertijd is het in Mauritius 2 uur later.
Tijdens onze wintertijd is het in Mauritius 3 uur later.

Onze zomertijd loopt van de laatste zondag van maart tot de laatste zondag van oktober.

Trouwen op Mauritius

Wat is er romantischer dan om op Mauritius te trouwen? Wekelijks treden tientallen buitenlandse stellen op Mauritius in het huwelijk. Dat wordt meestal door een speciaal bureau of door het hotel ter plaatse geregeld. Je kunt ook veel zelf regelen. De keuze is aan u. Er zijn verschillende Nederlandse aanbieders die het complete trouwen op Mauritius van A tot Z kunnen verzorgen. Via de zoekmachines kunt u deze bedrijven gemakkelijk vinden. De voorwaarden die het land stelt om als buitenlands stel te kunnen trouwen op Mauritius zijn vrij soepel, waardoor de rompslomp en voorbereiding erg meevallen.

Zonkracht

Mauritius ligt dichter bij de Evenaar dan Nederland. Dat betekent dat de UV-straling gemiddeld genomen ook sterker is. De zonkracht is het sterkste tijdens onze winter (de lokale zomer) en is minder sterk tijdens onze zomer (de lokale winter). Waar men zich weleens in vergist is de zonkracht als het grotendeels bewolkt is. Hoewel de wolken zeker als een soort filter werken, kun je je huid toch nog lelijk verbranden als je je daar niet tegen beschermt. Een goede anti-zonnebrandcrème (liefst factor 30), beschermende kleding en het vermijden van de volle zon tijdens uren rond de middag is aan te raden.

Zonkracht